Budva  Montenegro - Turistička  ponuda
Smještaj Hoteli Booking Restorani Plaže Nekretnine
Domaća verzija English version
google
Pretraga hotela
Destinacija:
Hoteli u Crnoj Gori
Dolazak
odlazak

SAZNAJTE VIŠE O BUDVI:
Budva INFO
  Budvanske plaže
  Geografija i klima
  Istorija Budve
  Kultura u Budvi
  Sport u Budvi
  Budva Foto galerija
  Stare fotografije Budve

BUDVANSKA RIVIJERA:
Budva
  Ostrvo Sveti Nikola
  Bečići
  Rafailovići
  Pržno
  Miločer
  Sveti Stefan
  PetrovacSveti Stefan

SVETI STEFAN

Sveti Stefan, srednjovjekovno utvrdjenje i utočište, pred turskom i gusarskom najezdom, pretvoren je u elitni grad – hotel, simfoniju ruralne intimnosti i mondenske raskoši.
Sveti Stefan, grad na stjenovitom poluostrvu, nekada centar Paštrovića, a sada ekskluzivno turističko naselje. Prvi put se pominje 1442. godine. Po predanju utvrđenje je sagrađeno od plijena sa turskih brodova, ukotvljenih na plaži Jaz, koji su pripremali napad na Kotor. Slijedeći tradiciju, na tom prirodno zaštićenom mjestu sagrađeno je utvrdjenje i po jedna kuća za svako paštrovsko bratstvo, ukupno 12. Utvrđenje se vremenom pojačavalo kulama i odbrambenim bedemima s puškarnicama, a naselje se uveličavalo i postajalo gradić, trgovački i politički centar Paštrovića. U njemu je zasijedao Narodni sud „Bankada“. U Svetom Stefanu se nalaze tri crkve. Najstarija od njih je mala crkva posvećena Sv. Stefanu, smještena na najisturenijem grebenu poluostrva. Nastala je u 15. vijeku i po njoj je grad dobio ime.
Sveti Stefan je sa kopnom povezan pješčanim sprudom, koji je nastao dejstvom morskih talasa i taloženjem velikih naslaga šljunka i pijeska. Ova rijetka pojava zove se tombola. Danas je Sv. Stefan grad – hotel. Svaka kuća je pretvorena u luksuzni apartman.

 

 

Copyright © 2003 - 2017   All rights reserved.  Rivijera.net Budva