Budva  Montenegro - Turistička  ponuda
Smještaj Hoteli Booking Restorani Plaže Nekretnine
Domaća verzija English version
google
Pretraga hotela
Destinacija:
Hoteli u Crnoj Gori
Dolazak
odlazak

SAZNAJTE VIŠE O BUDVI:
Budva INFO
  Budvanske plaže
  Geografija i klima
  Istorija Budve
  Kultura u Budvi
  Sport u Budvi
  Budva Foto galerija
  Stare fotografije Budve

BUDVANSKA RIVIJERA:
Budva
  Ostrvo Sveti Nikola
  Bečići
  Rafailovići
  Pržno
  Miločer
  Sveti Stefan
  Petrovac
Ostrvo Sveti Nikola

OSTRVO SVETI NIKOLA

Ostrvo Sveti Nikola je najveće na južnom dijelu Jadranskog mora. Dužine je 2 km. i svojim položajem zatvara Budvanski zaliv, a od njega prema Slovenskoj plaži pruža se plićak – tunja, koja je u vrijeme osjeke duboka svega 0,50 m. Za ovaj plićak postoji legenda da Sv. Sava krećući za Svetu goru iz Budve, nije mogao da se ukrca na brod zvog velikih talasa pa je bacio nekoliko kamena i napravio plićak preko kojeg je prešao i ukrcao se na galiju.
Ostrvo Sveti Nikola ili kako ga mještani zovu Školj obraslo je bujnom mediteranskom vegetacijom, pretežno zimzelenim drvećem. Predstavlja pravo ptičje carstvo, a bogato je i sitnijom divljači. Posebnu atrakciju predstavljaju mufloni koji naseljavaju najšumovitiji dio ostrva. Na ostrvu se nalazi crkva Sv. Nikole po kojoj je ostrvo dobilo ime, a koja se prvi put spominje u 16. vijeku. Crkva je okružena velikim brojem starih grobova za koje predanje kazuje da su tu sahranjeni učesnici krstaškog pohoda, koje je zadesila epidemija dok su logorovali u Budvi.
Sv. Nikola, je ostrvo naspram Budve, nazvano po istoimenoj crkvi najveće je na arhipelagu. Omiljeno izletište i kupalište Budvana. Na njemu su ostaci starog groblja, na kojem su prema legendi sahranjivani i krstaši Rajmunda Tulskog, koji su u XI vijeku prošli kroz Budvu. Kao posebna zanimljivost i atrakcija, na ostrvu su jeleni koji ovdje žive u prirodnom rezervatu.

 

 

Copyright © 2003 - 2017   All rights reserved.  Rivijera.net Budva