Budva  Montenegro - Turistička  ponuda
Smještaj Hoteli Booking Restorani Plaže Nekretnine
Domaća verzija English version
google
Pretraga hotela
Destinacija:
Hoteli u Crnoj Gori
Dolazak
odlazak

SAZNAJTE VIŠE O BUDVI:
Budva INFO
  Budvanske plaže
  Geografija i klima
  Istorija Budve
  Kultura u Budvi
  Sport u Budvi
  Budva Foto galerija
  Stare fotografije Budve

BUDVANSKA RIVIJERA:
Budva
  Ostrvo Sveti Nikola
  Bečići
  Rafailovići
  Pržno
  Miločer
  Sveti Stefan
  PetrovacPetrovac

PETROVAC

Petrovac, gradić sa starom tvrđavom Kastel, lijepim plažama, komfornim hotelima i raskošnom prirodom. Nalazi se u prostornoj dolini na 18 km. od Budve, oivičen sa dvije strane brdima koja su zašla u more, a od mora je odvojen sa dvije pješčane plaže. Petrovac je nastao u rimsko doba i predpostavlja se da je to mjesto bilo jedna od stanica na rimskom putu uz jadransku obalu. Iz tog perioda ostala su samo dva rimska mozaika u naselju Mirište. Najstariji naziv za ovo naslelje je Lastva, koje se prvi put pominje u Ljetopisu Popa Dukljanina.
U 16. vijeku Mlečani su u Petrovcu sagradili tvrđavu Kastio, u kojoj je bio stacioniran Mletački garnizon. U istom periodu sagrađena je i sanitarna zgrada Lazaret, koja je služila u zdravstvene svrhe za smještaj bolesnika u vrijeme epidemija i kao karantin. Na ovom prostoru su se nalazili i magacini koji su služili za smještaj, vina i drugih proizvoda koji su se odatle brodovima izvozili.
Današnje naselje se počelo formirati krajem 18. i početkom 19. vijeka, da bi danas predstavljalo atraktivno turističko mjesto. Ispred Petrovca nalazi se ostrvo Katič sa crkvicom Sv. Nedjelja, koju je prema predanju sagradio moreplovac, koji se poslije brodoloma spasio na tom ostrvu. Sa najistaknutijeg rta zapadno od Petrovca, a bježeći otmičarima, bacila se u more djevojka Ruža da bi ostala vjerna svome vjereniku Stevanu. Rt po njoj nosi ime Skočiđevojka.

 

 

Copyright © 2003 - 2017   All rights reserved.  Rivijera.net Budva